{: Bersih …


Lautan BERSIH

Seperti yang diketahui umum, semalam pada 10/11/2007 satu perhimpunan besar-besaran yang dinamakan ‘BERSIH’ telah dibuat di dari sogo sampai istana negara. Rasanya ini antara perhimpunan terbesar yang pernah dibuat walaupun dikatakan permit tidak diperolehi dan malah PM sendiri mengatakan jika perhimpunan ini dibuat, bermakna dia di cabar. Huh macam-macam politik dan polimik negara malaysia sekarang.

Aku saja embed video dari blog anwar ibrahaim dan juga gambar dari harakah daily kerana aku setuju akan niat sebenar perhimpunan ini. Tapi sebelum tu, blog aku nih bukan blog politik, jadi aku tak perlu hurai sangat hal-hal berkaitan. Cuma nak menelai dari prespektif seorang rakyat yang cintakan negara dan bangsa nya. Dan penilian sebegini seharusnya perlu ade pada semua rakyat malaysia. kerana kita pembayar cukai, pemberi undi kepada kerajaan dan juga rakyat yg cintakan keamanan dan kejayaan negara. Sayugia, kita perlu menjadi rakyat yg perihatin.

Saya nak komen mengenai perarakan ini. Kenapa kerajaan tak bagi, adakah soal keselamatan atau soal keegoaan yg tercabar dan tercalar. Kenapa tak bagi saja permit tapi hadkan jumlah yg berarak kepada satu jumlah yg sesuai. Saya rasa itu lebih baik pada imej kerajaan terutama zaman sekarang, media amat berkuasa. Kalau media kerajaan tak cover, media asing cover jugak. Imej negara tercalar lebih teruk. baik bagi saja permit, jumlah terkawal, suasana nampak lebih harmoni dan membawa imej lebih baik kepada kerajaaan.
Saya juga nak menyentuh soal jumlah bangsa yg menyertai perarakan tersebut. dari gambar yg saya nampak, majoriti saya rasa yg berarak adalah orang melayu. kenapa melayu? Mana pergi bangsa lain? Sedangkan yang dah kenyang dan mewah dgn kekayaan negara adalah kaum satu lagi nih. Orang sibuk nak menukar kerajaan, dia orang sibuk buat duit. Dari kena sembur air, baik carik duit. Aku bukan suka perkauman, tapi aku memang tak suka satu kaum yang ‘menghisap’ kekayaan tanpa mengira secara halal atau haram. Pada mereka, duit atau survival itu penting. Dan mereka buat ape saja utk survive!

Kalau nak kata orang melayu tak usaha, memang tak adil. Orang melayu dah usaha. banyak dah usaha. Tapi tak boleh lawan kaum yang lagi satu nih. Sebabnya, mereka tiada halal dan haram dlm kamus niaga mereka. Mereka tak kira, yg penting mereka maju. Orang kita ade halal haram. Setiap perbuatan dlm berniaga ade kesinambungan dlm darah daging mereka. Sape nak bagi anak-anak makan duit haram, duit tak bersih. Kekadang sedih, bila kita lalu beberapa bandar besar dan kecil di malaysia ini, cuba tengok sign board kedai-kedai tepi jalan tu. berapa banyak kedai orang melayu, hampir-hampir tak de. Mcm rasa duduk kat Hongkong atau macau aje. Orang melayu tak de duit ke nak berniaga? Tak de product ke utk berniaga?

Kaum mereka biasa beli barang dari kaum mereka juga, kaum kita pun sama, asasnya harga lebih murah. Jadi sapa nak beli barang kat kedai bangsa melayu? Akibatnya kedai orang melayu tak akan boleh bersaing kerana harga yg mereka dapat dah tinggi. mungkin sebab dapat supply dari kaum lain yg saja letak tinggi agar kita tak boleh bersaing. Oleah itu, saya harap kita bantu lah kaum kita berniaga, agar mereka boleh terus survive. Mari tingkatkan network orang melayu. bantu mereka mengembalikan pedagang orang melayu, demi survival orang melayu sendiri.

Akhirnya saya berharap sangat ape yg dilaungkan oleh Umno semasa perhimpunan dahulu dapat dilaksanakan. bantu orang melyu utk berjaya. Sediakan ruang utk mereka, dan juga pula ashik kroni aje yg kaya, bagi mereka menaikan taraf hidup mereka utk survival bangsa melayu. Jangan ashik bercakap dan mengaut keuntungan peribadi sahaja. mari bangkit dan satukan melayu dgn lebih cara lebih berkesan. Kalau kita nak tengok generasi seterusnya hidup selesa, jika tidak bangsa kita bakal menjadi melukut di tepi gantang sahaja.

YaAllah, kau bantulah mereka yang berusaha kejalan keadilan, kebaikan dan menghapuskan munafik di dunia ini. Amin!

Nota Gambar: Ribuan rakyat membanjiri jalanraya utk memohon ‘BERSIH’ dlm pilihanraya. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s