:: Ghazal …


Pemain Gambus

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

’’’Ghazal’’’ merupakan puisi yang berasal sekitar 670 M, dari Parsi. Ia biasanya adalah puisi kasih sayang yang mempunyai pola irama ringan dan diiringi muzik. Ghazal popular di daerah Muar dan Batu Pahat.

Dalam sastera (dan sebagai lirik lagu), ghazal adalah bentuk puisi poetic form mengandungi rangkap yang berkongsi rima dan refrain. (Dalam bahasa Arab perkataan “ghazal” secara harafiahnya bererti “berbicara dengan wanita”).

Ghazal dalam bentuk silam, bermula pada abad ke 10 ayat bahasa Persia. Ia adalah dari qasida Persia, yang sebelum itu diambil dari bentuk Arab yang boleh dikesan bermula seawal abad ke 8. Ghazal berkembang ke India pada abda ke 12 di bawah pengaruh Mughal. Walaupun ghazal merupakan bentuk puisi Urdu yang terkemuka, masa kini ia mempengaruhi puisi banyak bahasa.

Ghazal ditulis oleh penyair dan ahli sufi Persia, Jalal al-Din Muhammad Rumi (abad ke-13) dan Hafez (abad ke-14), penyair Turki Fuzuli (abad ke-16), dan juga Mirza Ghalib (17971869) dan Muhammad Iqbal (18771938), yang menggunakan bahasa Parsi dan Urdu. Melalui pengaruh Johann Wolfgang von Goethe (17491832), ghazal menjadi popular di Jerman pada abad ke-19, dan bentuk ini digunakan secara meluas oleh Friedrich Rückert (17881866) dan August von Platen (17961835). Penyair KashmirAmerika Syarikat Agha Shahid Ali juga merupakan penyokong bentuk ini, dalam bahasa Inggeris dan bahasa lain; dia menyunting jilid”real ghazals in English.”

http://ms.wikipedia.org/wiki/Ghazal

Nota gambar: Diambil semasa menghadiri satu majlis perkahwinan. Irama yang jarang kita dengar kecuali di area negeri johor.

Advertisements

One response to “:: Ghazal …

  1. Lama tak dengar ghazal….Johor memang terkenal ngan ghazal tapi jarang sekali dapat tengok….
    P/S : patutler kat fotopages tak update…Rupanya dah guna blog lain….Hehehheheh…..Sama lak tu kita….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s