:: Caput


Hardisk Caput!

Hardisk Caput! (bukan h/d sebenar)

Ntah ape salah nye, tetiba hard disk aku yang penuh gambar jadi CAPUT.
semuanya hilang, habis. Drive jadi raw, tak de partition langsung.
Ape salah nye aku pun tak paham.
hard disk baru beli masa PC bulan 4 ari tue, tak kan dah roask. Saje beli 500GB utk store gambar dan muzik. Akhir caput jugak.

Tapi bukan hardware failure, tapi macam kena bad formatted.
Nak nangis aku sebab banyak gambo dalam tue. sejak tahun 2004 lagi.
Adeh sedih sangat aku, rasa nak baling PC aku nih.
Tapi tak leh sebab salah aku tak wat backup.
Dah cuba restore mcm-mcm software, tapi tak jumpa sebarang photo.
Alahai…nak tak nak kena usaha jugak la.
Sape ade cadangan, boleh tolong email atau post cadangan anda.

Serba sikit tentang hard disk nih, WD500GB. Awalnya di partition kepada 2 bahagian. 1 utk photo (2/3 of size) dan 1 utk mp3/software.
Bila kena hanya nampak bulk size as 4++ GB(tak ingat)
Tak de partition. Reformat utk membolehkan access. Scan guna recovery software, cuma nampak folder partition aje. lain tarak…mana pegi da!
Tak pe…akan ku jadikan pengajaran.

Lepas nih, setiap bulan aku kan buat backup. Tapi tak pasti guna image backup atau buat copy ke hard disk atau cakera optik. Kita kena sentiasa belajar dari kesilapan, walau pun ianya amat mahal harganya. Amin…

One response to “:: Caput

  1. sabar je bang..
    kalu gambar format RAW.. macam2 bleh buat gak..
    heheh..
    tp kalu hdd dh jd raw.. kena buat recovery je la.. kalu 500GB.. mau dekat seminggu gak baru siap tu.. hehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s