:: Aku…


Potret pengabdian diri

Potret pengabdian diri

Aku jarang melakar photo diri sendiri. Malah agak kurang, mungkin lebih tepat lagi jarang-jarang mengabdikan potret diri sendiri. Namun photo di atas ternyata memecah dinding egois aku. Kenapa aku sukar memotretkan diri? Kenapa yek…aku tak de jawapan. Mungkin empunya diri tak semacho brad pitt atau abeja. Atau tak se hensem Sheikh Muzaffar atau si Razak YB (bakal YB). Atau se’cool’ Kimi raikkonen atau si radiohed. Atau sephotogenic mcm Ronaldo atau si Ajek silver…yg pasti aku adalah aku.

Ari tue berbeda sekali. Setelah aku setkan tripod, kamera dan penapis Infra Red, shutter ditekan merakamkan photo IR di sekitar tasik air biru. Penat ke hulu, kehilir aku redah. sekumpulan anak-anak bermain air. Ponteng sekolah agaknya budak nih gerak hati aku. Anak-anak itu ku hampiri, 6 orang yg sedang lencun. Ade yg berseluar, ade yg berseluar dalam dan sorang yg bugil sepenuhnya.

Ku sapa mereka, ” dik tak sekolah ke?

” tak” sapa mereka kembali.

“nape tak sekolah?” balas aku

“budak periksa, cuti ari nih” balas sorang dari mereka. “Pak cik amik gambar kita” terjah sorang lagi

“tak boleh, pak cik ade keje” bunyi mcm reporter sedang buat tessis walhal, aku malas nak cabut filter.

Anak tadi ku biarkan. mata masih mencari lokasi sesuai utk dipajak tripod cap burung unta nih. lepas dua tiga snap, rehat jap. panas tol ari nih. masa tue, teragak lak nak snap diri sendiri. Terfikir lak, aku banyak ambik gambo orang, gambo sendiri boleh dikira ngan jari. Setelah membuat kesimpulan, aku teringat yg aku nak ‘kajian’ photo IR mengunakan human subject. Nak cari model, budak-budak tadi dah menghilangkan diri, agaknya takut ngan aku ke? So tak de orang nih, elok lah tue. Aku setkan kamera + tripod, setkan timer dan ape lagi, shoot pertama gambar aku dalam IR photo. Dapatlah dua tiga keping, buat utk ‘kajian’. Jadi ari nih aku sharelah ngan korang. Tak pasti baguih ke tidak. hanya satu ‘kajian’

Hasil ‘kajian’, aku kena shoot diri sendiri sekali sekala…tak kira ape pun kesudahan nya  !!!

6 responses to “:: Aku…

  1. wahhh..bukan senang nak ngk abang kita ni nak posing~
    takpe bro, nanti ambo kasi link utk cara2 pro posing.wakakaka

    btw, IR mu buleh tahan kedebabow

  2. Alamak !!! Alapak !!! Alatokkk !!!

    This guy beri beri hansom laarr… wow wheee…..

    Tapi beb, apsal muka lu ada sikit soft? Gua rasa lu baru je habis paling kotttt…?? Apa apa pon, gambo lu ni cun beb, dah layak ni masuk Natgeookk… hahaha

  3. Ijat…jom wat kelas IR, tapi wa nak blajar bukan jadi cikgu
    Kau jadi cikgu sebab dah berguru ngan dboyo…aku self learning aje

    Ajek…ala gambar biasa, edit sikit…jauh nak compare Ijat nye

    Bro Jekjenggo…kau memang ahli nujum negara, memang aku paling, sebab saje nak bagi blur…jadi nanti income tax tak carik aku

    Abeja…aku benci tapi rindu ngan bai tue, tak de dia, aku stop blogging la. Pasal IR nanti, kita wat test run sekali…amacam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s