:: Cuti sekolah


 

Cuti-cuti Malaysia

Jeti Batu...Umbai, Melaka

Kejap dah nak setahun, rasa baru sambut tahun baru, baru tengok sukan olimpik, dah nak hujung tahun. Anak-anak dah tak tengok buku lagi, ade yg jeling pun tidak. Dah busan mengangkat turun naik bas, naik tangga, masuk sekolah, balik sekolah. Sebulan setengah nak rehat panjang, nak berCUTI!

Sebut pasal cuti nih, memang lama aku tak bercuti. Akhir sekali rasanya gi Melaka, pulau besar dan sekitarnya. Kat situ aku jumpa Polini, Daniel dan Dr. Malek…geng-geng photographer Melaka. Biasalah, mereka orang besar, gadget pun besar dan nama besar dlm photography malaysia nih. Mcm kita…sapa lah nak bandingkan dgn mereka. Aku hanya warga tikusanggun

Balik pasal cuti tadi, bulan depan dah bercadang nak ke Perak + Penang. Jalan jauh lah sikit. Dah deal ngan anak buah (yg baru bertunang ari tue) yg mengajar di UiTM Seri Iskandar utk buat rumah dia sbg port. Bukan tak nak sewa hotel, tapi dia yg beria-ria suruh duduk. Yelah..aku ape lagi setuju aje. Selamat duit aku…cuti-cuti juga, duit kena budget jugak!

So perancanganya, nak ke IPOH, ke Cameron, ke Tambun (mandi-manda) dan Penang. Kat penang, nak gi bukit bendera, naik feri, naik jambatan, makan nasik kandar, makan mee udang dan mcm-mcm lagi lah. Tak tahu ade masa ke tidak. Yg pasti kena bawak portable hardisk utk save gambo.

Sedang taip citer nih, handset bunyi…

‘Hello’…kata aku, ‘assalamualaikum abah’…si angah kata, ‘muaalaikumusallam. nak ape ngah’…jawab ku sambil menjeling jam di dinding office. 3ptg…hummmm! ‘ala bah, ape lagi…nak main PS2 la. Boleh bah?…angah menjawab.

‘Dah sembahyang? Dah buat worksheet, dah study?…mcm garang, saje aje. ‘dah sembahyang bah, dah buat 3 worksheet dan dah baca buku…tapi kejap aje, kena jaga najwa, bibik nak masak’…jawab angah cuba meyakinkan aku.

‘humm…ok, tapi start kol 3.30…kol 5 berhenti dan sembahyang asar. lewat seminit, abah simpan PS2 tue selama sebulan…paham?’…balas aku dgn serius.  ‘terima kasih bah…sayang abah’…jawab angah. yelah bodek lah tue.

Ha itu lah aktiviti anak-anak zaman nih. Cuti sekolah tengok TV, main PS2, gi Perpustakaan dan main depan rumah bila petang. Boring yek, kita dulu, cuti sekolah, pagi dah lesap. Berbekalkan lastik kayu jambu, duit 20 sen (nak beli air kalu haus), getah poket kiri, terup poket kanan, naik beskal…zoom rumah member. Kejap karang, gi mancing la, jerat burong la, lastik mangga lah…pokok pangkal nye ade aje nak buat. Tak risau orang nak culik ke (brani cuba lah..ade lebam kena lastik). Bebanding zaman sekarang, anak-anak terkurung di rumah, mahupun di sekeliling taman. Tapi zaman kan dah berubah…internet ade, games ade, TV berbagai saluran dan telephone bimbit. Ahhh..mane ade benda tue semua dulu!

So ape-ape pun, cuti sekolah kena ade pengisian. Tak kira lah dari segi pelajaran, kommunikasi dan kasih sayang. Masa ini masa terbaik utk berbual ngan anak-anak, memahami ape mereka boleh buat, ape yg mereka tak boleh buat. faham kelemahan mereka yg boleh di baiki. Bersikap ambil tahu dan menghargai ape yg mereka dah buat. Jangan biarkan mereka terbiar tiada arah haluan. Nanti kita juga di persalahkan.

Doa ku agar anak-anak ku di jauhi dari kekejaman dunia yg tak mengenal mangsa. Lindungi mereka dan limpahi mereka dengan kehidupan jauh lebih baik dari kita…amin

2 responses to “:: Cuti sekolah

  1. zaman dulu dan skang dah jauh berbeza.. dulu jarang2 la ade kes kidnap2 ni.. mmg x reti takut la bebudak dulu.. pe da hal, kawasan sekitar kebun sawit, takpun kebun getah.. skang jek, kebun batu.. hehehe…

    dedulu, time cuti skolah, kompom beriya suh makayah anto balik kg, sbb kt kg ade parit utk berkubang, ade kebun utk main askar vs komunis, ade kayu nk wat khemah & unggun api, awek2 kampung yg cute(walau tak cute mane punn).. beskal tua yg bley pecut ala m.komaresen.. nenek/atok yg sudi melayan karenah cucu dan macam2 laa… bandor ape ade? tv jekk.. buhsan laa…

    cite bab drift bro… uncle2 ade ckp, prektis mek perfek lerr.. hehehe.. tak kire la shoot dari luar ke dlm, yg penting enjoy.. map nk ke sana nnti aku update kt lubok.. senang sape2 nk pegi… calosss…

  2. Wah cuti2 malaysia nampaknya bro kita nie….Alang2 cuti malaysia nie….Amik gambar sebanyak mungkin bro….Pastu tempek kat sini…Hehhee..
    Lamanya tak jumpa bro….Bila bro ada saya tak der…bila saya ada bro lak tak der…..Hehhehhe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s