:: Face to Face


10122008-320
Face to Face

Ari tue dapat surat kenaikan gaji tahunan utk 2009. Tahun nih kira dapat biasa aje lah. Yelah almaklum lah semua orang tahu, tahun nih nak masuk tahun gawak. So dapat 8% kenaikan pun kira dah bagus dari tak dapat ape-ape kan?

So biasalah rutin sebelom dapat surat, Face to Face!

Bab nih yang malas nih.

Macam biasa…bla…bla…bla! Sampai nak mengantuk aku di buatnya. Tahulah mesti ade yang tak betul, itu ini lah. Development plan lah, goal lah. Kemudian last dia cakap, tahun nih kena sustain aje. Maintain ade kerja aka cost cutting to deep skin. Tinggal tulang aje, mana nak cut cost?

Secara kasar ape aku perati memang awal tahun keadaan ekonomi yang ‘sakit’ nih dah terasa kesan nya. Dari feedback dari kawan-kawan yang bekerja di sektor perkilangan, mereka ade yang kerja 2 minggu dan ‘rehat‘ dua minggu. Kaji pun kena potong 2 minggu. Ade yang rehat seminggu tapi gaji potong sikit. Ade yang tak rehat, tapi operasi di kurangkan. Datang keja wat housekeeping atau maintenance job. Sementara yang keja pejabat, ade yang dah berhentikan, alasan pindah kilang luar negara, gaji tak naik, bonus tak de dan seribu macam helah lagi.

Kalau gaji dah tinggal separuh, macam mana nak hidup. Utk makan ade lah, tapi lain semua balik ke basic need. Tak leh nak berbelanja beli itu ini. Tukar keta, sewa rumah, jual rumah dan macam-macam cara termasuk buat 2 atau 3 kerja untu menambahkan pendapatan dan simpanan. Namun dalam pada tue, pelajaran anak-anak tetap kena utamakan. Buku-buku pelajaran tu, tetap kena beli jugak. Kalu tak de pelajaran, ape nak jadi pada masa depan anak kita. Ya tak?

Pada yang sedang mengalami saat sukar pada keadaan ekonomi gawat nih, bersabar lah. Ade rahmat di sebalik nih. Mungkin Allah S.W.T nak suruh kita kembali bersederhana dalam menjalani kehidupan harian. Harap-harap kita mampu bertahan setahun dua lagi. Lepas tue, tak tahu ape yang kan berlaku…Perang dunia ke iii mungkin atau perang nuklear? Stay cool, jgn lupa pasang seat belt belakang! Pesanan oleh kereta tua anda!

3 responses to “:: Face to Face

  1. Aku dah book untuk pasang seat belt tu, kata pihak Perodua, aku punya turn ialah 21 haribulan Januari 2009 ni. Kat paper kata, pemasangan percuma, itu yang aku called tu ..

    Member aku plak kata, pemasangan je percuma, barang kene beli.. Ntah, aku pun lupa lak nak tanya.

    BTW, baguslah bro, kao ni selalu mengingatkan aku hal hal yang aku selalu terlepas pandang. Kalau aku form satu kompeni, panggil ko jadik Penceramah Motivasi , ko nak tak? Alaa apa nak fikir fikir lagi, lu ada bakat maaa….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s