:: Gawat


60k-farm-tank

60K Farm Tank

Ari tue ade terima email dari HR.

Email menceritakan suasana atau keadaan pekerjaan di Johor & Malaysia am nya.

Ape yang berlaku kepada company-company yang terjejas dek ekonomi yang merundum jauh lebih teruk dari kegawatan ekonomi tahun 1998. Tapi perlu di ingat bahawa berita ini dari sumber yg belom dapat di pastikan. Oleh itu, anggap ini sebagai bahan bacaan sahaja.

 

200ml-labeler

Mesin melabel

Company mane yang sanggup menanggung rugi. Bukan sikit-sikit punya rugi. Wlau mereka dah untung banyak sebelum nih, tapi itu dulu dan bukan sekarang. Memang terasa, keja pun rileks sikit…elok lah tue kan! Silap hari bulan rileks terus..naya aku! Tapi yang kasihan, biasanya bila benda nih berlaku, rakyat kelas sederhana ke bawah yang mengalami tekanan teruk akibat ekonomi mcm nie. Orang kaya masih boleh senyum lagi.

 

Masa nih lah, ramai yg cuba nak berniaga dan menjalakan kerja tambahan. Aku nampak banyak orang bukak gerai burger kebelakangan nih. Ade yg buat kerja tambahan spt part time jadi jaga, gerai atau buat kerja kontrak pembinaan. Pokoknya mulut yang ade di rumah perlu disuap. Kesinambungan hidup kena di teruskan. Jadi bagi yang terlibat atau hilang pekerjaan, bawak banyak bersabar. Dan percayalah rezeki tu ade dimana-mana. Kan rezeki itu 9 dari 10 datangnya dari perniagaan. Cubalah berniaga atau mengusahakan tanah kat kampong tue. Inysallah…Allah itu adil pada mereka yang sentiasa berusaha dan tak putus asa. Selalulah buat D U I T (Doa Usaha Istiqamah Tawakal)…Insyallah!

 

 Bernama melaporkan…

The Malaysian Employers Federation (MEF) said that about 10,000 workers have already lost their jobs in Malaysia this year, and warned of more to come. The picture is expected to be as gloomy with more than 4,700 workers expected to lose their jobs within the first three months of this year as employers are expected to be preparing to reduce costs and losses in anticipation of the world economic crisis

 

Antara yang terbaru berlaku di Johor / Malaysia

  1. V.S. Industry Berhad – 1st quarter net profit falls almost 60%. 2 of the factories are facing critical downturn.
  2. Flextronics – Has shut down 4 weeks (2 consecutive weeks for last Christmas/09 New Year and this CNY) and expected to resume work only next Monday.
  3. Venture – Kempas plant is down to 4-day work per week while Tebrau has retrenched major contract workers and FULLY freeze OT. Either Venture or Flextronics is speculated to cease operation soon following a Taiwanese company named Foxcon would most probably take over HP business project from them.
  4. Celestica – down to 4-day work per week.
  5. Beyonics – down to 4-day work per week.
  6. Seagate – 3 US based VP/Directors had been fired. Top management and executive level staff cut pay 10-15%.
  7. Qimonda – Germany HQ is reported to apply bankruptcy following Germany government failed to provide financial support. If such happened, means Senai plant will be closed as well. Feb – Apr will be the critical period.
  8. Panasonic – lay-off of the 490 workers was part of parent company Japan’s Panasonic Corp’s bigger plan to slash 15,000 jobs worldwide
  9. Intel Malaysia – around 1000 staff would be affected and the company plans to offer comparable jobs to affected employees
  10. Western Digital (M) Sdn Bhd – 1500 employees of being retrench or move to Johor
  11. Hitachi Chemical – No production. Global lost $4.1 Billion. Try to cut 40% employee pay, but turn down.
  12. Dan banyak lagi…

 

3 responses to “:: Gawat

  1. Betui kata abang tuu… Setuju sangat.. Bang, ada tanah tak? nak tanam cili lah, buat cili sos… orang meniaga burger mesti ramai pakai sos tu bang.. errr.. buleh kee?

  2. Info yang menarik bro….Memang nie yang berlaku sekarang…..Tapi kat TV hari2 asyik pasal politik yang tak pernah abis tuh…Isu nie sikit jer sentuh sedangkan benda nie sepatutnya di sentuh lebih sebab melibatkan rakyat …..Entah lah…Harap2 semuanya ok ler….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s