:: Festival Layang-layang


dsc_1235

Festival Layang-Layang Antarabangsa, Pasir Gudang, Johor 2009

Tahun nih Festival Layang-Layang Antarabangsa, Pasir Gudang, Johor di adakan pada 17hb – 22hb Febuari 2009 yang lalu. Tahun nih, malang sekali, kamera aku rosak sebelum festival ini bermula. dan nak kata tak sedih tak dapat pegi shoot, memang tipulah. Tapi ape kan daya, tahun nih jadi penonton aje.

dsc_0863

3 sekawan

Yang bagus aku perhatikan, festival ini mempromosikan wau negara kita. Macam-macam wau kita ade. Contoh wau bulan. Aku dulu pernah terlibat masa zaman sekolah rendah, berkumpulan membuat wau bulan. Nih adalah aktiviti di kampung di mana ianya di lakukan selepas menuai padi. jadi tanah sawah yg lapang tue, mereka jadikan tempat bermain wau. Wau yang kita orang buat, biasanya wau bulan. Besarnya kira-kira dekat 2 meter lebar. Keja aku masa membuat layang-layang dulu termasuk memotong ukiran kertas yang akan di tampal ke wau tersebut di samping gam ape yg patut. Buluh yang di gunakan aku tak pasti, tapi kuat lah dan tak terlalu berat. Lama jugak masa yg di ambil untuk membuatnya. Dekat seminggu jugak. Lepas siap semua, pasangkan dengungnya dan main kat sawah. Tali yg diguna, tali nylon buat ikat kambeng. Besau tue. Masa terbangkan tue, terasa besar dan berat. Setakat budak-budak memnag terangkat.

Berbalik citer pasal festival layang-layang tadi, belah malam dia orang ade program kebudayaan. yang tak baguih nya malam tue aku tengok budak-budak dok pakai benda ‘tanduk syaitan‘  yg pernah mufti johor haramkan pemakaiannya dulu. Nape diorang nih nak buat sesuatu yang tak sepatutnya. anak-anak muda berkepit sana sini. padang tue penuh ngan orang, parking berlapis, penuh ngan kereta. Masjid melaungkan azan isyak, orang berpusu-pusu pergi…bukan ke masjid, tapi ke tapak pesta termasuk aku sekali. Ape nak jadi, tu pasal Zionis senyum aje ngan orang islam. Nih lah first time aku gi tengok festival belah malam. Adeh…tak kuaa aku nak pegi lagi…orang ramai sangat..rimas aku.

dsc_1240

Sorong dan tarik bang!

Ape pun, tahniah buat penganjur. Walau tahun nih, hari terakhir di sirami oleh hujan lebat, festival ini sentiasa mendapat tempat di kalangan warga setempat dan seberang tambak. Cuma mintak tolong siapkan polis traffic bagi melancarkan sedikit pejalan kenderaan. Masing-masing nak cepat dan nak dulu. Main songsong aje. tue yg jam tue.

Ade sedikit gambar dari Festival tahun lepas. dari aku simpan dlm hard disk 3 layer, baik aku postkan kat sini sebagai kenangan. Tahun depan harap kamera aku tak rosak lagi…😉

8 responses to “:: Festival Layang-layang

  1. Betul apa yang unkle tulis tu.. unkle memang pandai menulis…

    Cuma unkle tak leh lawan adik tau bab dengung.. Adik just pakai plastik kampet beras jer, potong jadik macam tali, lebih kurang 1cm ketebalan dia, dengan kepanjangan bebas.. Lepas tu adik stretch (tegangkan), sampai jadik dua kali ganda panjangnya, kerana sifatnya yang elastic …

    Adik pakai dengung ini jer untuk `jom-heboh-kan’ satu kampong adik… Memang mabeles lah unkle.. Dengung ni, ikat kat buluh jer, then pacak tiang, letak atas bumbung rumah.. Siap !!!

    Tak payah layang-layang pun, dengung nya power, satu kampong cari layang layang adik..

    Haa… begitulah kisah Adik dengan Layang-Layangnya.. hohoho

  2. akum ba…….. windunya pada layang-layang…..

    cedihnya…

    amacam ,pe kabar ? camana camera ..
    dugaan camera rosak tapi dpt shoot last-last ke..

    mungkin dia tengok model dia kat asrama jadi dia buat-buat rosak
    wakakakaka…….

    ape lagi balunla …….camera baru….
    yg lama bagi anak pakai baru serasi

    keluarga photographer….
    pening btui tengok camera kakak ni…
    amik gambar pon shoot dia x cantik….
    nak gak camera ada ape tu flower…..
    tension giler…..
    exam dah nak dkt tapi presentation blmbak

    waduh…..
    pening kpla tok….

    apa-apa pon hrp dpt sbr dgn dugaan yg menimpa ……..ok

    cayang baba

    i love u as abig fat boy love a cake……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s