:: Earth Day!


Selamat Hari Bumi

Sempena menyambut Earth Day, aku menharapkan bumi masih mampu bertahan untuk anak pinak kita. Almaklum bumi makin ‘sakit’. Yang duduk pun ramai yang ‘sakit’. Mak tak heran lah kalu, bila-bila masa bumi nih akan KO dek kerakusan manusia.

Beberapa bulan lalu masa harga barang terbuang macam besi, plastic dan kertas di beli oleh peniaga barang lusuh / terpakai agak tinggi nilainya, maka ramai yang melakukan ‘ibadah’ RECYCLE. Namun semenjak dua nih, harga makin susut dan kesannya orang tak lagi mengunakan ruang yang ade untuk menyimpan barangan terpakai. Buat menyemak aje katanya. Bersepah sana sini. Orang kutip besi pun dah lama tak nampak, kalu tidak ampian besi aku kat belakang pun dia kebas.

Rasanya nak kalu kita nak buat orang rasa bersalah guna bahan seperti plastic nih, amat susah sikit. Sebab plastic adalah sebahagian dari kita, dan kita sendiri dikelilingi platic. Pada saya kalu iklas nak selamatkan bumi, haramkan sahaja PLASTIC. Tak tak mungkin benda nih berlaku. Yg pentning sekarang, meminimumkan pengunaanya sambil berusaha mencari bahan alternatif demi survival kehidupan manusia akan datang.

Bak kata pepatah, manusia membina dan manusia jua memusnahkanya!

Selamat Hari Jadi Bumi…yang ke berapa yek?

One response to “:: Earth Day!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s