:: Ujian…


Along

Selamat Amik Preksa

 

Esok anak-anak aku akan menjalani ujian pertengahan tahun. Masing-masing tengah stress kena leter ngan aku. Hahaha…aku berleter, macam tak caye aje. Tapi bila dah sampai masa anak besar-besar macam nih, caye atau tidak, otomatik kita jadi suka berleter. Agaknya dah memang adat jadi orang tua mcm tue.

Yelah bila anak membesar, kita nak buat ape selain dari menasihat dan bagi ceramah percuma. Sambil mengingatkan anak-anak kita, boleh juga asah bakat public speaking kita…hahaha! Zaman sekarang kaedah mendidik lain dari yang dulu. Try la pukul-pukul macam kita dulu, tengok ape jadi. Mahu kena buat report polis anak tak balik rumah atau pihak sekolah buat report polis kita dera anak. Tak ke naye di buatnya.

Aku tak de lah mengikut cara tertentu mendidik. Aku lebih terapkan sikap mendidik ngan kasih sayang sambil menjadi kawan kepada anak-anak. Zaman aku dulu, kalau tak kena sebat, kena rendam dalam kolah. Pernah juga kena ikat kat pokok, tapi sebab lain. Bukan pasal belajar. Tak yah citer la, malu aku. Tapi aku tak pernah amik hati atau benci bapak aku ngan ape yang dilakukan. Dah kita jenis yang tak duduk diam. Hormon terlebih agaknya. Abih cam mano!

Aku harap anak-anak zaman nih paham suasana kehidupan zaman nih. Walau berubah macam mana zaman itu, ilmu pelajaran tetap menjadi toggak segalanya. Tak de ilmu, tetap boleh hidup. Tapi susah la. Lain lah kalau kita anak tokey balak. Anak tokey balak pun kena blajar…belajar kira duit atau balak. Ilmu jugak tue. Pendek kata, nak mati pun kena blajar. Selagi bernyawa, belajar lah selagi mampu.

Buat anak-anak aku, semoga usaha kamu beroleh kejayaan. Doa ibu bapa tetap mengiring usaha kamu.

DUIT – Doa, Usaha, Istikomah & Tawakal.

6 responses to “:: Ujian…

  1. akum,
    sayu aje atie baca benda nie……
    bila papa karang karangan nie….

    pa cter je a……
    kisah ape kena ikat kat pokok….?
    main mercun roket masuk bawah katil atuk ke?

    (wakakaka)

    exam stakat nie ok la…..
    tapi ……………………

    nanti kakak call citer malu la…….

    bye ..
    pray for my succes

  2. >> time kita dulu bab kena sebat dgn rotan, dengan tali pinggang tu biasalah…
    >> itu belum kena kurung kat luar rumah lagi…:D

  3. hehe.. tu blom cite kena kurung dlm reban ayam.. tayar beskal kena bukak, takpun bola kena potong dua.. huhuhu.. yok ngetehh brooo…

  4. Bro Jeff…
    Kita dulu memang lali ngan hukuman. Tue yg buat kita makin matang dan berdikari.
    Budak sekarang kena cubit pun masuk paper!
    Tapi cikgu sekarang memang ganas-ganas!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s