:: Melihat


Manusia kekadang melihat sesuatu dengan skop yang berbeza. Ada yang melihat pada luaran atau ape yang dapat di lihat. Sebahagian lagi, mampu melihat jauh lebih dalam hingga ke dasar dalam membuat keputusan mahupun memberi pendapat. Skill begini ada kata adalah bakat, ada kata ianya develop dari pengalaman dan keamatan diri. Seharusnya kita masih punyai pertimbangan akal fikiran dan juga pertimbangan dalam membuat sesuatu keputusan terutama melibatkan perkara-perkara yang besar dalam hidup kita.

Bukan apa lah, sebenarnya aku terasa nak menulis atas apa yang berlaku baru-baru ini dimana beberapa buah kereta mewah di rampas. Skim cepat kaya, MLM dan macam-macam skim lagi, ternyata mampu membuatkan hati manusia cair untuk sama-sama ‘berkongsi keuntungan’ yang bukan sedikit nilai yang di gembur-gemburkan. Meleleh air liur si polan bila di bagitahu nilai yang bakal dia terima. Kayalah aku, persetan dengan orang yang tak nak kaya, persetan dengan cakap-cakap aku dengar selama nie. Tak ada ape yang perlu aku takut, sapa tak ikut dia rugi dan bermacam-macam kata-kata hikmah di gunakan. sampai bibik aku pun hampir-hampir terpengaruh…hebat betul!

Sebenarnya pada aku, aku rimas dan bosan dengan pamplet-pamplet, iklan kat internet dan cerita-cerita jadi kaya nie. Dalam prinsip hidup aku, kalau kita nak kaya, kita kena usaha. Tak usaha, tak seharusnya kita mendapat keuntungan. Pikirlah sapa nak kongsi untung, tanpa sebab musabab. Sapa dalam dunia nie boleh bagi untung 3-4 kali ganda dari modal. Bukan susah nak fikir, itu logik. Bila tak logik, maka tentu ada sesuatu yang menjadi udang di sebalik mee (pepatah moden). Kita untung dua kali ganda, orang yang susah payah ‘membantu’ kita tue untung berkali ganda. “hari-hari masyuk”…huh, kalah along bukit beruntung.

Belum masuk bab agama yang aku tak nak sentuh sebab aku bukan pakar dalam hal itu. Halal haram kena pikirkan. kecuali dalam hati kita memang tak kisah lagi halal haram dan hukum hakam yang lain. Kalau agama tak di jadikan sandaran, maka nak di sandar pada kafir laknatullah? Pikirkan lah, kemana wang tue pegi dan balik?

Kalau kita ada seribu alasan untuk menerima maka, kita jua perlu ada seribu alasan untuk menolaknya. baru ada pertimbangan dari setiap sudut. Fikir-fikirkan lah. Jangan kita taksub dengan wang dan kebendaan. Natijahnya nanti kita sendiri yang lalai. Bila kita lalai, takut berjangkit kepada orang sekeliling kita. Bersyukur dengan ape yang ade, dan berusaha mencari jalan untuk kehidupan yang lebih di redhai dan berkat.

Usaha untuk maju dengan dilimpahi oleh rahmat Allah s.w.t, insyallah selamat dunia akhirat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s